Hoe een vereniging van eigenaren helpt in jouw digitale landschap
Samenwerken aan een digitale werkomgeving
Je hebt een vereniging van eigenaars nodig om interne digitale communicatie, dienstverlening en samenwerking te faciliteren.
In ons
Boek: Digital employee experience schrijven
Tabhita Minten en ik over wat we een vereniging van eigenaars noemen: een groep stakeholders die een gezamenlijk belang én een gedeelde verantwoordelijkheid hebben bij het verbeteren van de werkervaring en -beleving van medewerkers.
Denk aan:
1️⃣ Primair proces
2️⃣ Human resources
3️⃣ Informatietechnologie
4️⃣ Facilitaire zaken
5️⃣ Communicatie
6️⃣ Management
Ons boekje kwam uit in maart 2021, middenin de pandemie. Sindsdien is er veel veranderd: de rol van de digitale werkomgeving werd nóg veel groter, digitaal (samen)werken groeide, en onze tools (vooral voor kenniswerkers) veranderden.
Wat dit betreft klikten er de afgelopen dagen opnieuw 2 ontwikkelingen bij me:
🅰️ De gigantische spurt die Microsoft 365 heeft gemaakt in zo'n beetje alle organisaties. Vooral gedreven vanuit IT, maar met talloze voordelen (en, eerlijk: ook nadelen) voor organisaties, afdelingen en teams, en individuele medewerkers.
Digitaal werken draait om interne digitale communicatie, dienstverlening en samenwerking. Dat zijn 3 kanten van dezelfde multidimensionale medaille.
Wat me intrigeert, is dat Microsoft 365 vooral ondersteunt bij het eerste aspect (communicatie: denk aan SharePoint en Viva Engage) en het laatste (samenwerking: onder meer via Teams), maar bij de meeste organisaties niet zozeer bij het middelste (dienstverlening).
🅱️ De adoptie van employee experience als paraplubegrip. Vooral gedragen door HR, maar ook met een steeds grotere technologiecomponent. Denk heirbij aan onboarding en alumniprogramma's en alles ertussenin.
Ik vind het boeiend om te zien dat deze ontwikkeling juist vooral een dienstverleningsaspect heeft, bijvoorbeeld via tools als Service Now, TOPdesk, enzovoort, en in veel mindere mate communicatie of dienstverlening. En daarmee passen deze twee ontwikkelingen eigenlijk mooi naast elkaar.
Maar wacht even:
🙍🏽♀️ Als je HR-afdeling AFAS of Youforce gebruikt...
⌨️ IT werkt met tickets via Planon of TOPdesk...
🧹 en facilitaire georganiseerd is rond weer een derde platform
... dan heb je een verzameling van tenminste 3, wat je zou kunnen noemen, verticale platforms, salarisadministratie, ERP- of CRM-systemen nog niet meegerekend.
Wat ik me afvraag is hoe je dit alles samenbrengt in wat je een horizontaal platform kunt noemen, waarin de content en functies van (een deel van) de verticale tools geïntegreerd vindbaar en bruikbaar zijn.
Deze vraag kun je niet met één afdeling beantwoorden of met één tool oplossen. Dit vereist samenwerking, en dat idee van de vereniging van eigenaars is hiervoor wat mij betreft de aangewezen werkvorm.
Hoe kijk jij naar deze ontwikkelingen? Welke uitdagingen herken je nog meer? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!